Waar kennen we Coldplay van?

Coldplay is ongetwijfeld de meest succesvolle band van de zeroes. Het begon met het album Parachutes (grootste hit: Trouble). Daarna ging de carrière van de Britse band sky-high, met als hit-hoogtepunten Talk, Clocks en Viva La Vida (73 miljoen views op YouTube!).

Waar niet meer van?

Noem me een zeur, maar ik vind dat Coldplay het eerste album nooit meer heeft weten te overtreffen. Op Parachutes was Coldplay nog een echt bandje. Met van die kleine, breekbare liedjes, onzekerheden en onzuiverheden. In hun latere werk proef je minder gevoel en authenticiteit, en meer producer en stadionrock.

Niet dat er iets tegen stadionrock is, maar een liedje als Don’t Panic hebben ze niet meer voortgebracht. Het is het eerste liedje van de eerste ceedee en meteen van een onvoorstelbare schoonheid. Ik ben er nu nog steeds niet achter of het nu eigenlijk vrolijk is of juist melancholisch. Chris Martin zingt We live in a beautiful world maar de ondertoon is droevig.

Don’t Panic duurt ook te kort. Het liedje is krap twee minuten lang en elke keer vind ik het jammer dat het weer is afgelopen. Een hit is het niet geworden. Maar goed ook, anders had ik hem hier niet kunnen laten horen.