Waar kennen we Racoon ook alweer van?

Eigelijk brak Racoon twee keer door in Nederland. De eerste keer was in 2000, met Feel Like Flying van het hyperenergieke album Till Monkeys Fly. Zonder versterkte gitaren toch het dak eraf, met een hoop branie. In 2005 volgde opnieuw een doorbraak met Love You More van het mooie, maar veiligere album Another Day.

Waar niet meer van?

Je voelt hem al aankomen: tussen deze twee hits door, heeft Racoon heel wat singles uitgebracht die wat mij betreft tot het beste horen dat Nederland het afgelopen decennium heeft voortgebracht. Met name de tweede CD (Here We Go, Stereo) sloeg totaal niet aan bij het grote publiek, ondanks briljantjes als Side Effects en Autumn Tunes.

Smoothly is zo’n liedje dat niet meteen opvalt als je een CD voor het eerst luistert. Een tweede of derde keer misschien ook niet. Juist deze verrassingen in het nummer maken het mijn favoriete Racoon-track.

Hoogtepuntje: het ‘she said, I said’ gedeelte van het laatste refrein. De dialoog gaat zo lang door dat het bijna ongemakkelijk wordt. En dat moet ook – muziek moet af en toe wringen. Helemaal als het om een relatiecrisis gaat. Prachtig!

 

 

2 comments

    1. Particular is inderdaad ook prachtig. Maar iets in Smoothly, en dan met name dat stuk dat waarin het ‘I said… She said…’ tot een climax komt, is altijd een kippenvelmomentje voor me. Een andere afweging was dat Smoothly uitgebracht is op single en dus kans heeft gehad om een hit te worden…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.