Het was een mooie zonnige dag en er was niet al te veel verkeer op de M4 ter hoogte van Reading. Een ander land is ook andere radiostations en dat is soms meer dan verfrissend. De handen losjes aan het stuur en ogen op de weg en ik hoorde de dienstdoende DJ zeggen dat het komende nummer een mix was van The Cure en Iron Maiden. De zanglijn deed hem erg aan de eerst genoemde band denken. De gitaarriffs, zo vertelde hij, waren toch wel geïnspireerd door Iron Maiden. Afijn oordeel zelf zei hij en startte het nummer in. En ik kon niet anders dan vaststellen dat hij wel een punt had, maar dat het ook lekker klonk. En soms moet je jouw aandacht op de weg houden en was er niet helemaal bij toen hij de bandnaam zei. Ik hoorde wel dat het afkomstig van hun nieuwe album, maar dat was het dan ook en dat de naam begon met Unto. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming toch maar even de playlist van radio Kerrang door geakkerd. Scrollend door de lijst kwam ik ze al snel tegen Unto Others met het nummer Raigeki.

Unto Others is een band uit Portland en opgericht in 2017, heeft een en ander uitgebracht en nu in 2024 hebben ze een nieuwe EP. Er staan 4 nummers op waar onder het eerder genoemde Raigeki. De oorsprong van het woord komt voort uit het kaartspel Yu-Gi-Oh!, ook bekend als Duel Monsters,  een Japans ruilkaartspel dat rond 1996 bedacht is door Kazuki Takahashi. Ik ken het kaartspel zelf niet maar dat doet niets af aan het feit dat Raigeki een heerlijk nummer is. De autorit door Engeland heeft weer iets moois opgeleverd, want ook de andere muziek van de band kan ik, als ik in de juiste bui ben, goed waarderen.

Je komt uit Nederland, hoort in Engeland een band uit Amerika die een nummer, geïnspireerd op een Japans kaartspel, heeft geschreven. Muziek is en blijft altijd een mooie ontdekkingsreis door landen, culturen en stijlen. Unto Others komt in Februari 2025 naar TivoliVredenburg in Utrecht. Ik ga toch maar even tickets scoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.