65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

5 maart 2017, het is zondagochtend en zoals toen gebruikelijk zit ik op de bank en kijk en luister naar VPRO’s Vrije Geluiden op TV.  Er treedt een Belgische band op die ik nog niet ken, ze maken prachtige muziek en ze zingen in het West-Vlaams, de taal van de streek waar ze vandaan komen. En ze noemen zich Het Zesde Metaal dus. 

Ik ben in het Engels begonnen om internationaal door te breken en ik ben 10 km rond mijn geboorteplek geraakt. En met het West-Vlaams staan we nu toch in Utrecht. (Wannes Cappelle in vrije Geluiden)

Voor mij, en met mij veel Nederlanders, was dit de eerste kennismaking met de band, maar in België horen ze dan al een tijd tot de grotere groepen. Hun in 2008 uitgekomen debuutalbum Akattemets trekt al snel de aandacht van o.a. Raymond van het Groenewoud, en met het 2e album Ploegsteert breken ze echt door, het levert ze een gouden plaat op, net zoals de 2 albums die volgen: Nie Voe Kinders en Calais. Hun jongste album Het Langste Jaar bereikte zelfs de 1e plek in de Ultrapop albumlijst. Het lied Ploegsteert, dat verhaalt over de wielrenner Frank Vandenbroucke, staat al jaren hoog in de Belpop 100 (de lijst met favoriete Belgische nummers van Radio 1) en van 2016 – 2019 zelfs op #1.  Ondergewaardeerdheid heeft dus best wel last van landsgrenzen dus.

Voor ons overzicht van prachtige Nederlandstalige muziek kies ik voor de titelsong van het bekroonde album Calais (MIA award voor beste Belgische album van 2016). Het lied gaat over het vluchtelingenkamp bij Calais, verteld vanuit het perspectief van een vader die aan zijn zoon uitlegt dat er hoop is, dat ze alleen even rusten in Calais om dan verder te reizen naar hun bestemming aan de overkant. Nog een betje wachten….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.