65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Een van de grootste liedkunstenaars van Nederland is Wende Snijders. Zij weet als geen andere een formidabele zangtechniek en hartveroverende podiumpresentatie te combineren met een ongekend schrijftalent én een neus voor bestaande parels.

Een optreden van Wende is altijd een feest, omdat het je nooit onberoerd laat. Ik weet niet hoe ze het doet, maar je gelóóft haar als ze iets zingt. Elke keer komt het uit haar tenen. Zo ook bij dit lied, dat al meer dan 100 jaar oud is: Mens, durf te leven. Het werd in 1917 geschreven – ruim twee decennia voordat Peter Koelewijn werd geboren. De melodie is lichtjes gebaseerd op het klassieke Frühling uit de 6 Poolse liederen van Franz Liszt. En die tekst!

Het leven is heerlijk het leven is mooiMaar vlieg uit in de lucht en kruip niet in een kooiMens durf te levenJe kop in de hoogte je neus in de windEn lap aan je laars hoe een ander het vindtHou een hart vol van warmte en van liefde in je borstMaar wees op je vierkante meter een vorstWat je zoekt kan geen ander je gevenMens durf te leven

Geen idee waar liedjesschrijver Dirk Witte zijn inspiratie vandaan haalde. Maar het lied werd (in de uitvoering van Jean-Louis Pisuisse) zo’n succes dat hij zijn gewone baan kon opzeggen en de rest van zijn leven brood op de plank kon toveren door liedjes te schrijven.

Door de jaren heen werd het lied in verschillende jasjes gegoten door uiteenlopende artiesten als Willy Alberti, Ramses Shaffy en The Amazing Stroopwafels. Wende vond dit lied terug. Ze zag hoe krachtig het is, stofte het af en gaf er haar eigen energie aan. En daarmee maakte ze er een fantastische eigentijdse versie van. Borst vooruit, kop in de wind: dit pleidooi voor eigenzinnigheid verdient een ereplek in de galerij van beste en meest ondergewaardeerde Nederlandse liederen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.