Leftfield is een project van Neil Barnes, in de jaren tachtig nog actief in de punkscene, maar hij besloot in 1989 zich op elektronische muziek te storten. Paul Daley voegde zich bij hem en als Leftfield maakten ze in de vroege jaren negentig furore in de clubscene en doordat ze nummers bewerkten voor bekende namen als David Bowie en Depeche Mode.

Maar ze wilden meer en kwamen in 1995 met een volwaardig album, Leftism. Dit album leverde hen meerdere hits op, zoals Open Up (met zang van John Lydon van de Sex Pistols) en het album wordt door critici als een van de meest invloedrijke Britse albums gezien.

Dat schept natuurlijk verwachtingen. En zoals wel vaker na een succesvol debuutalbum, viel dat niet mee. Het duurde tot 1999 totdat het duo de opvolger van Leftism af had gerond, met als titel Rhythm And Stealth. De eerste single ervan werd Afrika Shox, met medewerking van de legendarische hiphopgroep Afrika Bambaataa.

Afrika Shox was wat mij betreft een schot in de roos. Net als het hele album Rhythm And Stealth trouwens. Leftfield is een meester in het samenwerken met andere artiesten uit welk genre dan ook, hier dus met Afrika Bambaataa. In het nummer weet Leftfield hun inbreng perfect in te voegen in een heerlijke opbouw en opzwepende beats. Ik heb dit nummer (en het album) lange tijd behoorlijk stuk gedraaid, moet ik bekennen.

Helaas was het hierna gedaan voor het duo. In 2000 gingen ze uit elkaar en leek het over voor Leftfield, totdat Barnes in 2010 solo onder dezelfde naam weer verder ging. Gelukkig maar, want hoewel het niet tot veel nieuwe muziek leidt, leverde hij met Alternative Light Source (2015) en This Is What We Do (2022) nog wel twee heerlijke albums af met een aantal geweldige samenwerkingen. Vooral Full Way Round met Grian Chatten (Fontaines DC!) vind ik briljant.

En gelukkig kunnen we Leftfield ook nog eens live bewonderen. Ik zat laatst het affiche van Pinkpop 1996 te bekijken, waar ik bij was, en constateerde dat Leftfield daar ook op stond. Tussen alle geweldige optredens door, had ik die toch gemist helaas. Maar deze zomer ga ik voor de herkansing. Op het terrein van het Wooferland-festival in Halfweg, speelt een dag later Leftfield een eigen show (met dj’s Kruder & Dorfmeister). Dat is dus op 1 september, en ik heb er nu al zin in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.