Om de woonkamer aantrekkelijk te maken, is een bepaalde opstelling van de meubels aan te raden. Het is het beste om sofa’s, fauteuils en stoelen zo te groeperen dat ze allemaal tegenover elkaar zitten. In de klassieke opstelling staan twee banken tegenover elkaar, omdat dit harmonieus oogt en de communicatie moet bevorderen. De juiste inrichting van de woonkamer zorgt voor gezelligheid en een individuele sfeer. Maar hoe doe je dat?

Essentiële factoren zijn, natuurlijk, de beschikbare ruimte en de kleuren in de woonkamer

Je moet je ook afvragen hoeveel mensen het meubelstuk zullen gebruiken en of het multifunctionele functies moet hebben, zoals het ombouwen van een slaapbank. Ook een klein tafeltje naast de bank mag eigenlijk niet ontbreken. Vierkante tafels zien er goed uit als ze tussen de bank en de fauteuils staan. Ontbreekt de leunstoel, dan is het beter een langwerpig model te kiezen. Ronde tafels, daarentegen, passen bij bijna alle sofa’s.

Maar welke bank kun je het beste kiezen? En kies je voor een ronde fauteuil, design eetkamerstoelen of ‘gewone’ stoelen? En kies je voor een vloerlamp of hanglampen?

De eisen die tegenwoordig aan de woonkamer gesteld worden zijn hoog

De woonkamer is van oudsher het middelpunt van een appartement of huis. Het is de plek waar je de meeste tijd met je gezin doorbrengt. Of het nu gaat om een filmavond met je vrienden, gezellig zitten met je gezin of gewoon om te ontspannen of te lezen. Voor je al je ideeën in praktijk brengt, moet je alles goed overdenken. Let enerzijds steeds op de omstandigheden van je in te richten kamer, en anderzijds natuurlijk op je persoonlijke wensen en voorkeuren wat inrichting betreft. Want een bijzondere inrichting beschrijft ook het karakter van jouw woning.

De inrichting van de woonkamer hangt natuurlijk grotendeels af van je eigen ideeën. En toch zijn er een aantal tips die iedere woonkamer een fijne sfeer meegeven.

  1. Versier de muren. Zelfs als je een voorkeur hebt voor een minimalistische stijl – zien kale muren in de woonkamer er meestal niet erg gezellig uit. Een paar familiefoto’s of een mooi kunstwerk brengen de woonkamer tot leven.
  2. Voeg een spiegel toe. Door een spiegel aan de muur toe te voegen wordt de woonkamer visueel groter. Het laat je ogen ook door de kamer dwalen en opent nieuwe perspectieven. 
  3. Heb je een grote woonkamer? Dan stellen we een room divider voor. Een boekenkast bijvoorbeeld. Het zorgt niet alleen voor privacy maar ook voor extra opbergruimte.
  4. Decoreer in groepen. Interieurexperts rangschikken hun decoratieve voorwerpen meestal in groepjes van drie of vijf. Of het nu spiegels, vazen of andere objecten zijn, ze zien er vaak mooier uit als je ze in groepjes rangschikt.
  5. Nieuwe kussens. We veranderen gewoonlijk niet om het half jaar een bank of een muurkleur. Met kussens kun je echter gemakkelijk en zonder veel moeite nieuwe kleuraccenten zetten die voor afwisseling zorgen en het interieur afstemmen op de verschillende seizoenen.

Partner-content? Ja, dat kan ook bij Ondergewaardeerde Liedjes. De opbrengsten gebruiken we voor een goed (muzikaal) doel!