Als muziekliefhebbers willen we graag het verhaal achter een nummer kennen. Wat was de inspiratie om het nummer te schrijven, hoe vertaalt zich dat in de tekst en wat is de relatie met de titel? Interessante vragen die een nummer verdieping en glans geven. Maar wat is het verhaal achter een bandnaam? Kunnen daarover dezelfde vragen worden gesteld? In deze blog probeer ik dat te ontrafelen en te koppelen aan een ondergewaardeerd liedje. Mijn naam is David Klein en ik ga op zoek naar het verhaal achter briljante bandnamen. Met deze keer: The Cleaners From Venus.

Het ontleden van deze bandnaam begint bij één van de oprichters: Martin Newell, een brit geboren in 1953. Een veelzijdige artiest die naast muzikant ook dichter, schrijver en columnist is. Als singer-songwriter is hij echter het meest actief. Dat blijkt wel uit de 32 albums die hij sinds de jaren tachtig heeft uitgebracht. Samen met Lawrence “Lol” Elliot vormt Newell The Cleaners From Venus. Het bijzondere aan de band is dat zij het meeste van hun werk hebben uitgebracht op cassettebandjes. Daarnaast verspreiden zij hun muziek buiten de traditionele distributiekanalen, waarmee zij één van de voorlopers waren van het Do It Yourself (DIY) concept.

De zoektocht naar het ontstaan van de bandnaam werd er één met het doorspitten van legio interviews met Newell. In een interview met Dig It! Magazine van eind december 2023 wordt de vraag weliswaar gesteld, alleen onbevredigend beantwoord. Newell weet simpelweg niet meer hoe zij op de bandnaam zijn gekomen. Het enige wat hij er zich nog van herinnert is dat “Cleaners” voortvloeit uit het feit dat Lol en hij schoonmakers waren. Waar de toevoeging “From Venus” vandaan komt, blijft dus gissen. Het maakt het verhaal van de band alleen maar unieker, mooier en bovenal briljant.

In de Snob 2000 is geen nummer van de band te vinden. Opvallend, want met bijvoorbeeld The Days Of May heeft de band een mooi ondergewaardeerd liedje gemaakt. Het nummer komt van het album Return Of Bohemia uit 2014. Een album met 12 nummers dat slechts 37 minuten duurt. Het derde nummer is het genoemde en geroemde The Days Of May.

The days of May
The days of May, they flit away
Like pretty girls on summer lawns
And join the crowds in the towns
The days of May

De band gebruikt in het akoestische nummer de laatste lentemaand als een soort metafoor voor het verstrijken van de tijd. De zang van Newell in combinatie met de korte intermezzo’s op de piano zorgen voor een dramatisch en zwaarmoedig geluid. Wat mij betreft is het juist daardoor een prachtig en ondergewaardeerd liedje. Als voorloper en uitdrager van DIY geldt dat eigenlijk voor het hele repertoire. Ga dus eens op zoek naar een cassettebandje van The Cleaners From Venus en laat je verrassen door de muziek van een band die niet meer weet hoe haar eigen naam is ontstaan…. Briljant!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.