Een leven in het teken van de muziek

De naam Cissy Houston zal de hedendaagse muziekliefhebber niet veel meer zeggen. Toch laat zij een omvangrijk oeuvre na van talloze LP’s, CD’s en concertopnames waaraan zij haar medewerking verleende.

Zij werd als Emily Drinkard geboren op 30 september 1933 in Newark, New Jersey, als de jongste in een gezin van acht kinderen. Al op zeer jonge leeftijd zong zij met zus Anne en haar broers Larry en Nick in het Drinkard Quartet, een gospelgroep, die door hun vader Nicholas Drinkard was opgericht. Nana Drinkard Warrick, de moeder van Dionne Warwick, fungeerde overigens als manager van de groep.

Later vormde zij met twee andere dames The Sweet Inspirations, als backing vocals te horen op de hit Brown Eyed Girl van Van Morrison. Ook Jimi Hendrix maakte gebruik van hun zoetgevooisde kelen op Electric Ladyland; vervolgens drukten ze hun stempel op de LP Dusty In Memphis. Elvis Presley vroeg hun medewerking voor concerten en plaatopnames. Intussen produceerde de groep bij Atlantic Records hun eerste eigen opnamen. Het nummer Sweet Inspiration, afkomstig van dit album, werd een grote hit.

Na de geboorte van haar dochter Whitney begon zij een solocarrière als zangeres, die haar onder meer twee Grammy Awards opleverde en een award voor het beste soul- en gospelalbum in 1997 met Face to Face en een jaar later opnieuw met He Leadeth Me.

Familietrekjes

Cissy’s zuster Lee was de moeder van de zangeressen Dionne en Dee Dee Warwick, die later ook beroemd zouden worden. Ook zij begonnen hun zangcarrière in een kerkkoor.

Een ander beroemd familielid is haar nichtje Leontine Pryce, aan wie als eerste Afro-Amerikaanse sopraan internationale erkenning ten deel viel.

Het leven van Cissie Houston stond in het teken van de muziek. Veel van haar werk is op alle bekende kanalen nog te beluisteren.

Zij stierf op 7 oktober 2024 aan de gevolgen van Alzheimer.

In de harten van vele muziekliefhebbers leeft zij voort.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.