Ik moet vaker naar mijn kinderen luisteren.

“Hey papa, weet je wat jij eens moet luisteren? Ren!” Mijn dochter kwam er een paar maanden geleden mee. Wij hebben best wel wat overlap qua muzieksmaak: Billie Eilish en Racoon bijvoorbeeld kunnen we beiden heel erg waarderen. Als we het muzikaal oneens zijn, is dat omdat ik hou van ruige randjes en zij meer dan ik een voorliefde heeft voor kerstmuziek, Sky Radio en klassiek.

Ren dus. Nog niet zo lang geleden ging ik via social media op zoek naar Top noch Snob-bands. Die moet ik uitleggen. Er zijn van die artiesten die zowel buiten de Top 2000 als de Snob 2000 vallen. De grootste gemene deler: legendarische zwarte artiesten als Janet Jackson, Al Green, Diana Ross en James Brown. Het is echt om te huilen.

Vorig jaar lanceerden we een rubriek tijdens de stemweek van de Snob 2000 om deze artiesten alsnog in de Snob 2000 te krijgen. Dat lukte deels: James Brown stond er vorig jaar in. Maar dit jaar gaan we dóór, want er is nog veel werk te doen.

Ik deed dus een oproepje op X en BlueSky: welke artiesten mis jij in beide lijsten? Daar kwamen geniale antwoorden op terug, zoals KC & The Sunshine Band. Je verzint het niet! Maar er waren ook van die reacties waarvan ik dacht ‘natuurlijk staan die in geen enkele lijst’.

Ren was er zo een. Toen ging er wel een lichtje branden. Dat was toch die zanger die mijn dochter me ook had aangeraden? En die ik wel even had geluisterd, maar toch iets te poppy vond? Nog eens proberen, dan. Ik tikte op Spotify het bovenste liedje aan en werd omver geblazen. Wat is dit en hoe kon ik dit gemist hebben? Hi Ren is muzikaal, grillig, ruw, emotioneel, maar bovenal: urgent as fuck. Dit is een liedje dat geschreven moest worden, zoiets was er nog niet.

Hi Ren is het liedje waarmee de wereld in 2022 kennismaakte met dit fenomeen. En hij ging ermee viral op YouTube. De frustratie van Ren zit ‘m vooral in zijn getroebleerde medische achtergrond: de 34-jarige zanger uit Wales kreeg ooit onterecht de diagnoses depressie en bipolaire stoornis, later bleek dat hij leed aan de ziekte van Lyme.

Hi Ren getuigt van het feit dat Ren het niet altijd makkelijk heeft gehad. Geluk bij een ongeluk: het heeft in elk geval wel een meesterwerk opgeleverd. Alleen die eerste minuut al. Mijn hemel. In 2024 in de Snob 2000?

Aan mijn dochter en mij zal het niet liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.