Ik denk dat mijn blogredacteur mij na deze week gaat ontslaan.

Een: ik was weer eens veel te laat met het aanleveren van deze blog. Twee: ik kom hier aanzetten met een liedje dat helemaal niet ondergewaardeerd is: sterker nog, het is een megahit! Ruim 100 miljoen (!) meer streams op Spotify dan de kraker Brother in Arms van Dire Staits en bijna 200 miljoen (!!) meer dan klassieker Brown Sugar van The Rolling Stones.

Ik weet me er vaak uit te lullen, maar het nummer van vandaag kun je dus echt niet ondergewaardeerd noemen.

Veel meer is het een generatie en een cultureel dingetje. De meeste mensen in mijn (witte) omgeving hebben nog nooit van Master KG gehoord, de meeste van mijn leeftijdsgenoten kennen Jerusalema helemaal niet. Dat terwijl er dus honderden miljoenen wekelijks helemaal uit hun dak gaan van dit aanstekelijke meesterwerkje.
In mijn omgeving ondertussen ook: op mijn dj-(feest)klusjes gaat iedereen uit zijn plaat. Ja ook de witte tandartsassistente uit Haren en de 58-jarige wetenschappelijk medewerker van de Rijksuniversiteit.

Jerusalema is een nummer van de Zuid-Afrikaanse DJ en platenproducent Master KG en de eveneens Zuid-Afrikaanse zangeres Nomcebo. Het werd later geremixt door Burna Boy, wiens naam menig lezer wat bekender voor zal komen. In die hoedanigheid werd het dan ook een monsterhit.

Ik zeg: versterker tandje hoger, stoelen aan de kant en daar gaan we nog een keer!

2 comments

  1. Ik dacht dat dit nummer wel wereldberoemd was geworden tijdens de COVID-19-pandemie? De Jerusalema-challenge, met al dat medisch personeel dat er in zijn schaarse vrije minuten even op danste? Van mij hoef je niet weg als blogger, maar ik ben bang dat dit ook in Nederland gewoon een dikke hit is. Misschien dat niet iedereen de naam kent, maar hoe vaak maak je dat wel niet mee bij overbekende nummers…

    1. IK blijf. Vond het wel grappig. De meeste bloggers bij OL kenden het nummer niet. Zoals ik al zei is het vooral een cultureel en generationeel dingetje. Maar het was inderdaad een wereldhit met een echte challenge in zijn slipstream.
      bedankt voor je reactie.
      Klaas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.