Gedurende een jaar is het vaak lastig om te bepalen of het een goed muzikaal jaar is. Soms weet je het wel meteen; in 1991 had iedereen wel in de gaten dat er wat bijzonders aan de gang was. Maar in de regel is dat lastiger vast te stellen. Muziek die op het moment van verschijnen best bijzonder kan hebben geleken, kan een tijdje later al weer zijn vergeten. Of een plaat een klassieker is, voel je soms meteen (Nevermind) maar vaker heeft muziek wat langer de tijd nodig.

Het muziekjaar 2024 is bijna klaar. Nog ruim twee maanden en dan kunnen we het eindrapport opmaken. Als ik het goed heb moeten de eindlijstjes voor bijvoorbeeld de OOR begin november al worden ingeleverd dus eigenlijk is het muzikale jaar al zowat voorbij. Als we dan gaan mijmeren: hoe gaan we over tien jaar op muziekjaar 2024 terug kijken? Dat is in de toekomst besloten uiteraard, en of muziek voor een hele lange tijd beklijft moeten we afwachten. Maar 2024 zou zomaar eens te boek kunnen gaan staan als een uitstekend muzikaal jaar. Genoeg klassiekers-in-de-dop: Charlie XCX, Fountaines D.C., mooie platen van JOHAN en Daryll-Ann, Arooj Aftab, Beth Gibbons, Tramhaus, Cassandra Jenkins en veel meer, de lijst in 2024 uitgebrachte mooie muziek is behoorlijk lang.

Aan dat lijstje mag voor mij zomaar Come and See van Gurriers worden toegevoegd. Gurriers kwam ik op Best Kept Secret tegen, op het podiumpje De Muziekgieterij. Het was er afgeladen vol, de buzz had kennelijk zijn werk gedaan. De Ierse band had nog geen plaat uitgebracht maar het publiek wist dat hier wat ging gebeuren. Gurriers bestaat uit vijf vrienden die in de COVID-19-periode de tijd doodden met het maken van muziek. Zij zijn geïnspireerd door de eersteling van Arctic Monkeys en door Chemical Brothers, zeggen ze zelf. Wat je op het podium zag was vooral ontzettend veel energie met puntige heftige liedjes die je met wat verbeelding postpunk en shoegaze zou kunnen noemen.

De eerste plaat van Gurriers, getiteld Come and See, is in september 2024 uitgekomen en trapt af met het ongemeen venijnige Nausea. Een track die normaal gesproken met gemak in de eindlijstjes zou terecht kunnen komen maar met die geweldige muziek die in 2024 is uitgekomen, zomaar wat ondergesneeuwd zou kunnen raken. Dat zou ten onrechte zijn. Gurriers zou zomaar één van die vele bandje kunnen zijn die in 2024 tot ontbolstering is gekomen, waar we het over een aantal jaar nog steeds over zullen hebben.

 

One comment

  1. Goeie live-band, fijn album! Terecht om die onder de aandacht te brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.