Wat een beest van een drummer was hij! Hard. Fysiek. In de band Swans sloeg hij zijn blote handen soms tot bloedens toe. Maar net zo goed was hij een geluidsmagiër die bands als The The, New Order of Faith No More voorzag van precies de goede sound. Roli Mosimann is niet meer. Hij stierf op 15 september aan longkanker in zijn woonplaats Wroclaw in Polen. De Zwitser werd maar 68 jaar oud.

Het rijtje acts die hij produceerde is indrukwekkend. Naast bovengenoemden zat hij ook achter de knoppen bij Skinny Puppy, Marilyn Manson, That Petrol Emotion en zelfs de Zwitserse black metal band Celtic Frost. Het geluid dat hij dan neerzette was net zo hard en fysiek als zijn drumwerk. Dat is nog het beste te horen bij de Zwitserse electro-band Young Gods, waarvan Roli Mosimann alle albums produceerde. Young Gods had zich dan vernoemd naar een vroege EP van Swans. Ze sampleden hardrock- en hardcore-gitaarriffs en zetten die op keiharde beats, waardoor het heel strak klonk. Daaroverheen gromde en schreeuwde zanger Franz Treichler. De combinatie met het grootse geluid van Mosimann was een match made in heaven. Ze bleven hun hele carrière samenwerken.

Nog veel indrukwekkender waren de noise-erupties van Michael Gira en Swans, waarbij Roli Mosimann begin jaren tachtig betrokken was. Geen band speelde zo hard als Swans! Platen als Cop (1984) en Greed (1986) en vooral hun industriële liveshows klonken traag en lomp. Alsof een bulldozer langzaam over een dinosaurus heen rijdt…

Niet alleen de Zwitserse Young Gods waren onder de indruk, ook ene Jim Thirlwell uit Australië. Hij nam in die tijd platen op onder bizarre pseudoniemen als You’ve Got Foetus On Your Breath, Scraping Foetus Off The Wheel of Foetus Art Terrorism (als het woord Foetus er maar in zat). Thirlwell wist de indrukwekkende drummer te strikken voor zijn elektronische ‘macho-rock’ project Wiseblood. Daarin mocht Roli Mosimann zich uitleven op alle instrumenten en vooral op alle knoppen. Het legde misschien de basis voor zijn producerscarrière die tegelijkertijd van start ging. Het album Infected (1986) van The The was een van zijn eerste wapenfeiten. Die kwam tegelijk uit met Wiseblood’s tweede single: Stumbo.

Luister naar al die gekke geluiden en ritmes op Stumbo en die gitaarmuren. Het is een luide track, maar tegelijkertijd een van de meest subtiele nummers van Wiseblood. Het mooie is: Jim Thirlwell en Roli Mosimann klinken beestachtig en boos, maar in werkelijkheid zijn (waren) het twee zeer aimabele personen.

Dat bleek wel uit de berichten die na de dood van Roli Mosimann in de ether werden geslingerd. Matt Johnson (The The) schreef: Roli was a larger than life character and we shared many crazy nights together. He was also one of the most original talents I have ever worked with. A very intelligent and insightful mana, he had a unique way of looking at the world. En Jim Thirlwell besloot zijn in memoriam met de woorden: He was a questing musician and a sonic sculptor. He was also a great guy, and as his first wife Alexa said: lover of women, wine and song.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.