Ik heb gekozen voor het grootste succes dat John Norum solo heeft bereikt. En mijn aanname is dat het nummer Love Is Meant To Last Forever niet veel mensen bekend in de oren zal klinken. Hoog tijd dus voor een blog over dit gitaartechnische hoogstandje. De zang wordt verzorgd door Göran Erdman die in het Scandinavische metalcircuit eind vorige eeuw circuleert in diverse bands, waaronder de Rising Force van Yngwie Malmsteen. Datzelfde geldt voor de bassist die we horen in dit nummer: Marcel Jacob. Helaas werd het leven Jacob te zwaar, waardoor hij in 2009 niet meer verder kon. Hij was een begenadigd bassist. Hij werd niet voor niets gevraagd door enkele van de grootste gitaristen uit de metalwereld.

Ik schreef korte tijd terug al over John Norum zijn bijdrage aan Dokken. Nog bekender is uiteraard zijn contributie aan Europe en het grote beginsucces van de band. John Norum kon zich niet meer vinden in de commerciële richting van de band. Ik maak op uit de samenwerkingen en de latere hereniging dat de relatie met Europe altijd goed is gebleven.

Love Is Meant To Last Forever is te vinden op Norum zijn eerste soloalbum Total Control. Ik moet zeggen dat ik de nieuwe weg van Norum niet bijster veel vind afwijken van het materiaal van Europe. Sterker nog; het ritme en de aanzet in dit nummer doen best wel denken aan The Final Countdown. Op meer recente albums slaat hij wel echt een andere weg in en daar doet zijn stem denken aan Chris Cornell. Op de eerste albums kiest hij veel meer voor een hoge inzet, zoals veel glamrockers dat deden. Norum zijn stem heeft niet de hoofdrol in het nummer Love Is Meant To Last Forever, waar Erdman zingt en Norum de backings doet. Op de meeste albums wisselt John Norum de zang af tussen hemzelf en ‘echte zangers’. Persoonlijk vind ik die laatste keuze een betere optie.

In dit nummer beschrijft Norum dat liefde is bedoeld om eeuwig te bestaan. Hoe zuur is het om later afscheid te nemen van je geliefde die plotseling overlijdt. Dat maakte Norum mee met zijn geliefde Michelle Meldrum, over deze gitariste binnenkort meer. Ze kregen vier jaar voor haar overlijden een zoon die dus verdrietig genoeg zijn moeder nauwelijks gekend heeft. Ik ben benieuwd of we Norum jr. binnenkort zien opduiken in een goeie band, hij heeft ongetwijfeld muzikale genen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.