65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

The Avonden is een typische band voor Ondergewaardeerde Liedjes: indiepop, thuisopnames, 4-sporenrecorder. Een zanger zonder geld die probeert de prachtigste liedjes aan de man te brengen, maar daar steeds net niet in slaagt.

Marc van der Holst (zanger, schrijver, striptekenaar) bracht met The Avonden in 2016 de plaat Nachtschade uit. Daarvoor was hij actief in onder meer The Hospital Bombers en The Heights. De nummers die hij schrijft, kenmerken zich door een heel herkenbaar soort machteloosheid. Niks wat goed gaat, gaat ooit echt helemaal goed.

In de documentaire die in 2023 over Van der Holst werd gemaakt, zien we de chaos in zijn hoofd en zijn huis/opnamestudio. Daarin ontstaan loopjes en teksten die gaan over wat er in het leven allemaal misgaat. Kleine en grote dingen: zijn vader gaat dood (dat is ook een projectje) en iemand kotst in de kamer hiernaast. Van der Holst lijkt niet te weten wat hij aan moet met het leven: Je hebt er ook niet voor gekozen.

Van Nachtschade kies ik voor deze blog het nummer Ik kan niet toveren. Hierin is net als in veel andere liedjes uit zijn werk het dagelijkse leven de inspiratiebron. Ik ken geen enkel ander liedje dat gaat over het ontluchten van de verwarming en dat zo goed het gevoel vertolkt dat je zelfs de meest simpele taak kunt laten mislukken.

de verwarming moet worden ontlucht
het piept en het kraakt
maar ik ben het sleuteltje kwijtgeraakt

In bijna alle nummers die door The Avonden op plaat zijn gezet, gaat het niet goed, of pas net weer een beetje goed met de hoofdpersonen in de kleine verhalen die worden verteld. Er zijn opnames in een GZ-instelling, alcohol en nachtmerries. Maar vooral is er het gewone leven, dat eigenlijk in alles al teveel is.

en jij begint soms ineens
zomaar te huilen
en ik kan je troosten
ik kan je tranen drogen
en ik kan zeggen
dat het wel weer goed zal komen
maar ik kan niet toveren

Wat Van der Holst wel kan, is toveren met woorden, en liedjes maken die het beluisteren meer dan waard zijn. Volg ze dus op Spotify of Bandcamp (en weet dat je daarmee tot een zeer select gezelschap behoort).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.