65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Kan een liedje ondergewaardeerd zijn als het een best prestigieuze prijs heeft gewonnen? Dat is de vraag die ik mezelf al minstens een week stel. Inmiddels zijn we al een behoorlijk eind op weg in deze zomer vol Nederlandstalige muziek, maar veel kleinkunst is er nog niet langsgekomen. Nu ben ik zelf ook niet iemand die heel vaak naar kleinkunst luistert, maar zo af en toe is er een kleinkunstliedje dat me raakt.

Yentl En De Boer is een cabaretduo dat al een behoorlijke tijd aan de weg timmert. Ze wonnen in 2014 én in 2020 de Annie M.G. Schmidtprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de artiest voor het beste lied dat in het voorgaande jaar in de theaters is uitgevoerd. Kijkend naar het lijstje winnaars van de afgelopen jaren beantwoordde direct mijn vraag: ik kende maar enkele van de winnende liedjes. Dus ja, je kan een prestigieuze prijs winnen en nog steeds ondergewaardeerd zijn.

Yentl Schieman en Christine de Boer leerden elkaar kennen op de Kleinkunstacademie en maakten daar samen hun afstudeervoorstelling. Samen theater maken zijn ze daarna altijd blijven doen. Ze staan vooral bekend om hun liedjes, waaronder het lied Ik Heb Een Man Gekend, waar ze dus in 2014 die bovengenoemde prijs mee wonnen.

Ik Heb Een Man Gekend gaat over mannen. Muzikaal gezien hoor je al snel dat het ergens heen gaat, wat precies de clou van het lied is houd ik even voor me. Je hoort de mannen in kwestie bijna zelf zeggen wat ze zeiden, het lied is tekstueel heel goed geschreven, maar vooral ook uitgevoerd. Daarnaast ondersteunt de muziek de tekst op een fantastische manier. Er wordt geen noot te veel of te weinig gespeeld. Dat zorgt er vooral voor dat de opsomming van mannen niet saai wordt, je wilt meer beschrijvingen van mannen.

Ik heb een man gekendDie hield van CamembertEen witschimmel van rauwe koemelkDat komt dus ook uit CamembertDaarom heet het CamembertHet is absoluut niet hetzelfde als brieDat wist ik nie

Ja, Yentl en de Boer schrijven over mansplainen voordat mansplainen een ding werd. En dat doen ze op een heel fraaie manier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.