65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Het was 24 december 2023, de dag voor Kerst, toen de uitzending van de Snob 2000 op Pinguin Radio mij kennis liet maken met ‘Onder Invloed’. Een kabbelend tokkelgitaartje met wisselende baslijn, een mineur-melodie die doet denken aan een zigeunerlied. Zangeres Roos Rebergen zet in:

Ben onder invloed van jou
Ben onder invloed van jou
Ben onder invloed van jou

Kan geen auto meer besturen
Ook niet als ik een rijbewijs had gehad

De spannende mineurstemming slaat langzaam om. We hebben hier te maken met een meisje dat gek wordt van liefde. Ze doet de gekste dingen omdat ze onder invloed is. Hoogtepunt is dit stukje:

En alle liedjes op de radio lijken heel veel op elkaar
Maar ik zing alles mee
Vind de gekste dingen mooi
Zelfs Xander de Buisonjé die brak bij mij een snaar

Waarbij ze ‘de Buisonjé’ uithaspelt als ‘de Piesenjee’. Onder invloed is een prachtig, heerlijk, en ook heel grappig liefdesliedje. Het staat vast in mijn playlist, samen met een uniek liedje dat Roos Rebergen ooit opnam met Torre Florrim van De Staat: Iemand Dood.

One comment

  1. Zo’n mooi liedje! Ook leuk om deze video weer eens te zien, wat een piepkuikens waren ze hier nog! (Met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal) op de tokkelgitaar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.