65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Wijk aan Zee is tegenwoordig nogal eens in het nieuws. Tatasteel, de vroegere Hoogovens, zijn vaker onderwerp van gesprek dan ze zelf zouden willen. Dat kleine plaatsje aan de Noordzee biedt nog veel meer. Zo woont daar Jan Paul van der Meij. Een muzikant, kunstenaar, liedjessmid. De regio IJmond is een omgeving waar muziek groeit en bloeit. De thuishaven van The Bintangs, de band waar JP van der Meij ook nog even deel van uit maakte. Van der Meij mag dan niet de meest bekende muzikant/liedjesschrijver van Nederland zijn, maar dat zegt niets over kwaliteit en originaliteit. Ik Wil Een Mooie Rijke Vrouw zullen veel mensen wel bekend in de oren klinken.

In deze blog staat het nummer Ze Weten centraal. Een vooruitziende blik, een visionair, of gewoon een verdomd goed tekstschrijver die de tijdgeest goed begreep? Je kan het er allemaal op plakken. Feit is dat het een heerlijk nummer is en zeker ondergewaardeerd. Tekstschrijver in deze was niet Jan Paul van der Meij maar Ab Winkel. Op de site Bandcamp staat daar het volgende over geschreven:

Ab Winkel schreef dit nummer over het veranderende besef van privacy met vooruitziende blik in begin jaren 90. Het nummer kreeg enige airplay op de Nederlandse radio en de bekende DJ Frits Spits interviewde de minister van justitie Hirsch Balin over de inhoud van de tekst. Dit interview is ook te vinden op deze bandcamp pagina. In het nummer is solo die deels door de gitaar wordt gespeeld en deels door het voor die tijd typische krakende geluid van computerdata.

En laten we eerlijk zijn het onderwerp is nog steeds actueel. Van der Meij schreef wel de muziek, maar het gitaarwerk is van Japie Castricum die ook nog in Carlsberg heeft gespeeld. Afijn, daar moeten we ook nog maar eens een blog over schrijven. En tot die tijd luisteren we naar het ongekende talent van Van Der Meij en dat mag iedereen weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.