65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Ik denk dat het me zou lukken om deze hele maand vol te schrijven over Nederlandstalige liedjes. De ene helft zou gevuld zijn met mooie singer-songwriters uit deze eeuw, zoals Spinvis, Wende, Hannelore Bedert en ik kan zo nog wel even doorgaan. De tweede helft zou bestaan uit jaren 80 Nederpop, de muziek waar ik als lagere schooljongen mee ben opgegroeid. Zoals mijn zoon van elf waarschijnlijk Joost, Froukje en S10 zal herinneren, zo zit in mijn hoofd Het Goede Doel, Jazz Politie, Doe Maar en… Kadanz! Gelukkig zijn we met een collectief aan bloggers en zal ik jullie niet een hele maand vermoeien met mijn blogs, bovendien is er nog de factor tijd die mij ontbreekt.

Kadanz, afkomstig uit Utrecht, heeft qua tongval wel wat overeenkomsten met Het Goede Doel uit dezelfde stad. Muzikaal echter wel anders; ik vind Kadanz wat softer en ook wat onverwachter. En met onverwacht bedoel ik de muzikale wendingen binnen de liedjes. Een bekend voorbeeld is Intimiteit dat muzikaal en qua tempo een compleet ander refrein heeft als de coupletten. Dat verassende kom je ook tegen in Failliet Gaan We Toch. Al meteen na het intro vallen ze met de deur in huis en al even abrupt stopt het lied. Naast de muzikale onverwachte wendingen, zit Kadanz meer in de kleinkunsthoek. De band ontstond vanuit de cabaretgroep Spitsroeden, die homo-cabaret maakte en dat aanvankelijk vooral deed binnen de eigen bubbel van het COC.

Failliet Gaan We Toch geeft een typisch tijdsbeeld van de jaren 80. Het fatalisme klinkt door in de titel; het maakt geen moer uit hoe goed je was in je carrière, op het moment dat er gesaneerd wordt dan kun je ophoepelen; Failliet Gaan We Toch! Er is weinig veranderd wat dat betreft, net zoals de man die zo vakkundig de zaak heeft afgeslankt en met een gouden handdruk wordt bedankt. Tjonge… het lijkt wel alsof we nog steeds in 1983 leven, maar wat maakt het uit… Failliet Gaan We Toch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.