65 jaar geleden verscheen ‘Kom van dat dak af’ van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is er veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.
Op de Bandcamp van Teije en zijn Meisjesleger staan een aantal verwijzingen die de luisteraar een indruk moeten geven van de muziek en teksten die er te vinden zijn. Achtereenvolgens: God, liefde, seks, dood en Almere.
Waarschijnlijk in willekeurige volgorde.
Teije is in dit geval Teije Venema. Het Meisjesleger wordt aangevoerd door de Utrechtse muzikant/ producer Pim van de Werken, ook bekend van zijn producties van de albums van broeder Dieleman.
Net als bij Tonnie (broeder) Dieleman en Pim van de Werken speelt de kerk, in dit geval de gereformeerde, een belangrijke rol in de jeugd en opvoeding van Venema. Muziek is zowel een passie als een uitlaatklep. De naam van zijn eerste band, The Virgin Army, het Maagdenleger, komt uit de Openbaring van Johannes: “Een symbolisch leger voor mensen die besluiten een leven te leiden voor Christus”, zo lezen we in een van de spaarzame interviews met Venema.
De liedjes op het debuutalbum van Teije en zijn Meisjesleger gaan over God, liefde, seks, dood en in veel mindere mate over Almere. Het mooie is dat die thema’s continu in elkaar overlopen en dat scheidslijnen daarbinnen nauwelijks aanwezig zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is het Ondergewaardeerde Liedje van vandaag. In eerste instantie een poëtische lofzang op een/ de (ge)liefde:
Hoe jij lacht, lijnen in je huid
Hoe jij ruikt, wat dat met me doet
Hoe jij streelt, wat jij aan mij geeft.Heb zo eindeloos veel woorden al gehoord
Dat er licht en leven is dat had ik al die tijd niet door
De laatste regels zijn een overduidelijke verwijzing naar Johannes 1:4, maar ze kunnen net zo goed een omschrijving zijn van een daarvoor ongekende staat van zinnelijke verrukking, veroorzaakt door een overweldigende liefde. Maar die zinnelijke verrukking (overweldigende liefde) kan in het universum van Teije Venema net zo goed getriggerd worden door het licht en leven van de Goddelijke openbaring.
Dit in elkaar schuiven van dit soort thema’s komen we in de Nederlandstalige muziek nauwelijks tegen. We kennen het van Nick Cave (Into My Arms…). En Leonard Cohen. Het hele album is geweldig. Religieus (kerkelijk) aandoende muziek met mystieke teksten met veelal verborgen en opgeborgen waarheden en emoties.