Green Day en U2 zijn twee van die bands die ik goed kan waarderen, maar dat is het dan ook grotendeels. Natuurlijk zijn er uitschieters, bijvoorbeeld One, vooral dankzij het couplet dat begint met Have you come here for forgiveness? Dat behoudt zijn kippenvelmomentje, en zo zijn er meer liedjes van beide bands met een zekere eeuwigheidswaarde. Toch staan ze niet in mijn rij favorieten. Het product van hun samenwerking vond ik ook leuk in de zin van ‘leuk’. Niet meer en niet minder. Eigenlijk vond ik de voor mij wat onverwachte combinatie het meest leuk. Het was dan ook voor een goed doel en dat levert soms bijzondere dingen op.

Storm Katrina had in 2005 flink huis gehouden in de zuidelijke staten en vooral rondom New Orleans. In totaal vielen er 1417 slachtoffers. Een van de beroemdste was Fats Domino. Voor even. Hoewel doodverklaard, behoorde hij uiteindelijk toch niet tot die 1417. Fats werd gered door de kustwacht. Voor hem en voor al die mensen die hun instrumenten hadden verloren, richtte The Edge met Bob Ezrin de stichting Music Rising op. Doel: de rijke en levendige muzikale cultuur van het gebied helpen herstellen. De stichting bestaat overigens nog steeds.

Om de fondswerving een boost te geven nemen U2 en Green Day in de Abbey Road studio’s The Saints Are Coming op. Het is geen eigen lied maar een cover, waarvan ze de tekst aanpassen op de gebeurtenissen in de VS. Zo wordt A House in New Orleans genoemd. Niet Called The Rising Sun maar The Superdome, het footballstadion dat ook werd vernield maar weer opgebouwd en waar beide bands samen een optreden geven bij de heropening. Op de setlist uiteraard The Saints Are Coming.

Zoals gezegd een cover. De originele The Saints Are Coming dateert uit 1978 en is van de Schotse punkband The Skids. Het werd een bescheiden hit in de UK. Hun grootste succes was Into the Valley, dat de Britse Top Tien haalde. Songwriters zijn Richard Jobson en Stuart Adamson. De in 2001 overleden Stuart kennen we natuurlijk van zijn latere, meer succesvolle band Big Country. In de ’24-editie van de Snob 2000 nog geëerd met drie liedjes. The Skids zien we daar helaas niet terug, en dat is toch een beetje onterecht. Zeker in de wetenschap dat de coverversie van hun Saints al jaren in die andere lijst prijkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.