Het jaar 2025 begint voor mij niet alleen met een goed voornemen, maar met een concrete actie. Ik ga namelijk een eigen bedrijf starten. Niet groots en zelfs niet met de intentie om het groots te maken, maar puur uit hobby en behoefte om iets te delen. Ik blijf dan ook gewoon fulltime bij mijn werkgever werken. Ik ga retraites organiseren voor leidinggevenden. Niet veel, hooguit twee per jaar. En zoals gezegd; vooral omdat ik het leuk vind en dat wil delen.

Een klooster is voor mij (en velen) bij uitstek een plaats om zo’n retraite te houden en na te denken over belangrijke vraagstukken. Wat erbij helpt in een gemiddeld katholiek klooster zijn de vaste ritmes en rituelen die de monniken hebben. En bij die ritmes horen de vaste kerkdiensten of getijden die ondersteund worden met gregoriaans gezang. Het klinkt prachtig, zeker als de monnik die voorzanger is, een mooie tenor stem heeft. Wanneer je alle diensten in een klooster volgt, dan blijven de klanken van het gezang in je hoofd nazingen en brengen je haast in een soort trance. Dat zal ook het idee geweest zijn van Enigma om gregoriaans toe te voegen aan de muziek.

Het muziekproject Enigma staat synoniem voor Michael Cretu, die het meesterbrein is achter de muziek van Enigma. Hij werd op het beroemde debuutalbum MCMXC a.d. bijgestaan door zijn vrouw Sandra, die we kennen van het liedje Maria Magdalena en enkele muzikale vrienden, waarvan één (Frank Peterson) verder ging met het muziekproject Gregorian.

Enigma zie ik als een hoogwaardig muziekproject die de gregoriaanse klanken uitstekend insluiten in de trance dance muziek. Enigma wisselt het af met new age achtige muziek van onder andere de panfluit. In andere nummers komen ook oosterse culturen en boeddhistische klanken langs. Sommige nummers gaan de tantra kant op en dat is ook terug te zien en horen in de beelden en tekstuele fragmenten van de muziek. Mea Culpa (in deze katholieke versie) is daar een goed voorbeeld van. We horen Sandra met sensuele stem haar verlangens uitspreken en dit wordt voorafgegaan door het gregoriaanse monnikgezang.

Eerder genoemde muziekact Gregorian gaat nog verder aan de haal met het gregoriaanse en tracht bekende nummers op gregoriaanse wijze te coveren. Ik zeg u: sla dit project over, want het heeft niets te maken met gregoriaans. Dan luister ik liever naar Era die alleen gebruik maakt van invloeden uit het gregoriaanse. Wanneer je echt in de oorspronkelijke trance wilt komen dan raad ik je de Chant albums van de Cistercian Monks of Stift Heiligenkreuz aan. En wanneer dat iets te ver van je bed is, blijf dan vooral genieten van de samples die Enigma toepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.