Op lome zondagochtenden luisterde ik als puber naar Studio Brussel. De avond ervoor was ik naar De Docter geweest. Het roemruchte swingcafé in de Zwolse Voorstraat. In het ouderlijk huis werd ik brak wakker, slofte naar de keuken om een ontbijtje voor mezelf te maken. Met een glaasje chocolademelk erbij. Dat deed wonderen tegen de kater, wist mijn puberbrein. Mijn ontbijt at ik in de woonkamer voor de televisie. Die werd afgestemd op de VRT; want daar was Studio Brussel op te horen. Zij draaiden alternatieve bands die op Nederlandse radiostations haast niet voorbij kwamen: de Dinosaur Jr’s en Mudhoneys van deze wereld. 

Op een van die ochtenden hoorde ik het nummer Feed The Tree van Belly. Direct was ik verkocht. Frontvrouw van de band is Tanya Donelly. Zij is het stiefzusje van Kristin Hersh. Samen zijn ze The Throwing Muses begonnen (waardoor die bandnaam voor mij ook ineens een andere kloppende benaming kreeg). Na de Muses heeft Donelly nog even in The Breeders gespeeld, om vervolgens haar eigen band Belly te beginnen. Ze had haar sporen dus al redelijk verdiend.

In 1993 komt de debuutplaat Star uit. Een album vol met goede songs. Feed The Tree is er daar één van. Tanya Donelly zingt met een lieflijk zachte stem, maar er klinkt ook iets vileins in door. De muziek krijgt daardoor een spannende en dreigende ondertoon. De boom in het nummer is een metafoor voor verbinding en respect; het is de boom op een grote boerderij waarbij alle familieleden begraven liggen, aldus Donelly.

In de ontwikkelingspsychologie is wellicht bekend dat het puberbrein wat dubieuze adviezen kan geven. Maar het staat in die levensfase volgens mij ook ontzettend open voor andere en nieuwe denkbeelden. Als grunge-jongen was ik begaan met de wereld en natuurlijk anti-establishment. Ik las de boeken van Douglas Coupland en Naomi Klein. Maar ook teksten van songs waren belangrijk, zoals die van Feed The Tree. Hoewel mijn perceptie van het nummer altijd heel wat letterlijker is geweest; tot aan het schrijven van deze blog dacht ik altijd dat het over de zorg om de natuur ging… Toch kan ik u aanraden; drink bij een kater chocolademelk, geef om de aarde en luister naar Feed The Tree. Daar wordt iedereen beter van. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.