65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Was Peter Koelewijn een pionier van de Nederlandstalige rock ’n roll, zo was Boris Blom dat van de Nederlandstalige beatmuziek. Boris Blom? zie ik u fronsen. Bob Bouber zegt u waarschijnlijk meer. Boris/Bob had klaarblijkelijk iets met alliteratie, maar koos – wijselijk – voor ZZ bij zijn Maskers. Met de lading die de letters BB toentertijd hadden, kon Bob slechts op een teleurgesteld publiek rekenen. Hij had immers niet de vormen en uitstraling van de razend populaire Brigitte Bardot. De Z (van Zorro) was dan ook een mooi alternatief en verklaarde meteen de maskers.

Blom was letterlijk een kind uit de theaterwereld. Vader en moeder beiden acteur, iets waar ook Boris zich later, wederom als Bob, op toelegde. Zo speelde hij o.a. de hoofdrol in Dynastie der kleine luyden, een beroemde televisieserie uit 1974. Maar wij gaan twaalf jaar terug, naar de muziek, naar ’62. In dat jaar richtte hij die ZZ & De Maskers op. Hun eerste singles kwamen een jaar later uit.

Eerst was daar La Comparsa. Wat ZZ precies deed bij dat nummer is onbekend. La Comparsa is instrumentaal en Bob bespeelde geen instrument. Eigenlijk is dit JH & De Maskers, Jan de Hont, die hier klinkt als Hank B. Marvin met zijn Shadows. Jan (1942) is een meestergitarist die nooit als zodanig is erkend en ergens diep in de ondergewaardeerde Nederlandse muziekkelder is beland door gebrek aan hitsucces, al zullen de echte liefhebbers hem nog herinneren van Neerlands Hoop Express (ook met Thé Lau).

Samen met Freek de Jonge speelden Jan en de andere Maskers later nog een cover van de tweede single van ZZ & De Maskers, waar ZZ/Bob/Boris dan zijn eerste vocale en tekstuele bijdrage aan leverde: Dracula. Het is een nonsens gruwellied waarbij het spanningsniveau vergelijkbaar is met een ritje door het spookhuis op de doordeweekse kermis, maar in die tijd (61 jaar geleden) zaten mensen wellicht te sidderen bij de tekst.

We dronken eerst een knekelwijn
Naar recept van Frankenstein
Daarna soep van vleermuisbloed
Getrokken van een mensenvoet

In het lied loopt het niet goed af met Bob. Hij bleek het nagerecht te zijn bij dit horrordiner en springt van angst uit het raam. In real life hield Bob het vier jaar vol met De Maskers, had hij een hit met Het (Ik heb geen zin om op te staan), ging toen solo om zich later volledig te richten op dansproducties voor theater. Ook richtte hij een dansacademie op. Let daarom ook op de bijzondere choreografie in deze vroege clip. ZZ Bob overleed in 2019, gewoon weer als Boris Blom. Van ouderdom (83), niet als toetje van Dracula.

ZZ & De Maskers dateren ook uit de beginjaren van de zeezenders. Zenders die veel hebben betekend voor de bekendheid van de (beginnende) Nederpop. Zo werd Beatgirl van ZZ & De Maskers gebruikt als tune van het programma Teenbeat Club (1964). Over twee dagen is het precies vijftig jaar geleden dat Veronica voor het laatst uitzond. Daarom op zaterdag 31 augustus van 10 tot 16 uur radiofragmenten, jingles en het allerlaatste uur Veronica op Pinguin Vintage.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.