65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Nederlandstalige punk is natuurlijk niets nieuws. In mijn jongere jaren waren het de Heideroosjes en meer recent bijvoorbeeld Hang Youth, die clubs en festivals plat speelden met een compromisloze bak herrie. Maar vorig jaar maakte ik kennis met een nieuwe naam in dit genre: Ploegendienst.

Dat was op het onvolprezen Sniester-festival in Den Haag, maar je had ze volgens mij op vrijwel elk festival kunnen leren kennen, want Ploegendienst speelde overal. Wat overigens niet betekent dat ze toen pas net kwamen kijken, want de band begon in 2018 en had een succesvol debuut. Maar mede dankzij Corona werd het stil rond de band tot ze in 2022 besloten op Vlieland weer bij elkaar te komen en het album Ik opnamen.

Op dit album worden in zeventien minuten meerdere pareltjes er doorheen geramd, zoals het titelnummer Ik, Rattekop en 5:30. Mijn favoriet is echter KZEGGWN!, maar eerlijk gezegd ben ik er nog steeds niet uit wat zanger Ray Fuego probeert te zeggen…

De tekst bevat immers een aaneenschakeling van tegenstellingen. Je bent moe, maar wil niet slapen? Je hebt het koud, maar trekt geen jas aan? Misschien is dat ook gewoon de frustratie die Ray probeert te uiten en dat schreeuwt hij dan ook uit aan het eind van het nummer. Heerlijk!

Na dit album zat Ploegendienst overigens niet stil. Dit jaar brachten ze hun volgende album uit, DSM-5, waar onder andere Spinvis aan meewerkte, en stonden ze zelfs op Pinkpop. Grote kans dat je ze ook nog wel op een podium bij jou in de buurt kunt gaan zien, en ik kan je alleen maar aanraden om erheen te gaan, want Ploegendienst is een beleving die je mee moet maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.