65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Mocht je binnenkort een pubquiz organiseren: hierbij een even toepasselijke als lastige vraag. Welke Nederlandse band heeft (waarschijnlijk) de meeste ex-leden? Het antwoord komt uit Rotterdam en is de Hermes House Band. Deze professionele studentenband die sinds 1982 actief is heeft namelijk één belangrijke stelregel: een bandlid moet opstappen zodra hij zijn studie heeft beëindigd. Daardoor heeft de band al meer dan 120 ex-leden die in de Paradepoppenman ook nog een eigen vereniging heeft.

De Hermes House Band is bij het grote publiek niet bekend om haar Nederlandstalige repertoire. Klassiekers en hits van de bands zijn de covers I Will Survive en Country Roads. Toch staan de meeste albums van de band vol met Nederlandstalige nummers. Die spelen zij, samen met ook veel Engelstalige covers, op feesten en partijen als huisband van de studentensociëteit Hermes. Dit is niet een uitgesproken formule voor een ondergewaardeerd liedje en toch hebben zij die met het nummer Rotterdam uit 1991.

Voor mij persoonlijk een herkenbaar nummer omdat ik ben geboren en getogen onder de rook van Rotterdam. Winkelen, studeren en uitgaan deed ik in mijn jeugdige jaren in de bekende Havenstad. Na al die jaren voelt het nog steeds als een soort thuis, terwijl ik er tegenwoordig nog maar een paar keer per jaar kom. De Hermes House Band weet echter het nostalgische gevoel aan te spreken met een vrolijke noot. Een feestnummer met een diepere betekenis en dat maakt het nummer voor mij uniek. Daarbij wordt in het nummer een aantal typische Rotterdamse kenmerken bezongen:

Ik zie files op de Brienenoord
En schepen op de maas
Het stadion van Feyenoord
En Peper is de baas.

De laatste zin is weliswaar achterhaald, want inmiddels zijn we twee burgemeesters verder. Het maakt het nummer niet minder mooi en ondergewaardeerd. Overigens maakt de Hermes House Band ruim twintig jaar later nog een keer een liedje over Rotterdam. In de ballad Allermooiste Rotstad worden bijna alle highlights van de stad bezongen, maar mist het feestelijke aspect wat de band zo kenmerkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.