65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Ooit nam ik me voor een keer een liedje te schrijven over de hypotheekrenteaftrek. Het moet toch mogelijk zijn over íeder onderwerp een coherente en beluisterbare song te maken. Ik heb ook wel eens een poging gewaagd, maar het wil maar niet lukken. En op de AI van ChatGPT, Suno of Udio hoef je ook al niet te rekenen. Het wordt niet veel beter dan:

O, hypotheekrenteaftrek, jij bent onze vrind,
Jij helpt ons door de maand, zo welgezind.

Nee, dan Drs. P. Veerponten, strokarton, diverse groenten, al was het onderwerp nog zo lullig, de doctorandus wist er een briljante draai aan te geven. Minder banaal is het onderwerp van Dodenrit, terecht opgenomen in de veelbesproken lijst van de Volkskrant en wat mij betreft het hoogst haalbare qua Nederlandstalige liedkunst.

Met die hypotheekrenteaftrek had Drs. P ongetwijfeld ook wel raad geweten. Het dichtst in de buurt komt zijn relaas over twee losse halve bollen die je, eenmaal tegen elkaar aan gehouden, niet meer los krijgt door toedoen van het ontstane vacuüm en de luchtdruk van buitenaf. Het lied had een minder rommelige uitvoering verdiend dan deze, blijkbaar de enige die er is.

En zo komen we, na de beste openingszin van een Nederlandstalig lied ooit, nu op de beste slotzin van een Nederlandstalig lied ooit. Dit is hem:

De Maagdenburger halve bollen
Bewezen weer eens expliciet:
Er valt met luchtdruk niet te sollen
Dus doet u dat maar liever niet.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.