65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

In 1982 kwam Is Dit Alles uit van Doe Maar, de tweede single van het album Doris Day En Andere Stukken. Het nummer gaat over iemand die wat misnoegd in een huwelijk zit. Best een volwassen onderwerp. Het is één van de klassiekers van de legendarische band. We kennen het nummer allemaal wel. Ik durf te wedden dat het nu alweer in je hoofd zit. Bijna veertig jaar later kwam Het Enige Dat Ontbreekt uit, een nummer van Janne Schra en de Vogels, met bijna dezelfde thematiek, maar zelfs nog wat slimmer en met meer giftige humor. Helaas werd dit nummer geen klassieker, maar had dat natuurlijk wel moeten zijn. 

Als je denkt aan Nederlandstalige zangeressen zal Janne Schra niet direct de eerste zijn aan wie je denkt. Als het gaat om top vocalisten, dan natuurlijk wel. Janne Schra is een Amsterdamse kunstenares. En een veelzijdige: ze is zangeres, songwriter én een zeer begenadigd schilder. Ze blonk uit als lead-zangeres en songwriter van Room Eleven en ook solo weet ze al jaren indruk te maken. En daarom is het voor dit zomerthema wel heel erg mooi dat La Schra twee keer een Nederlandstalig album heeft gemaakt. 

Eerst was daar Vasalis uit 2017, een samenwerkingsverband met het Noordpool Orkest. En in 2021 bracht ze samen met haar band De Vogels (Tony Roe op piano, Lucas Dols op bas en Mark van Kersbergen op drums) het jazz-album In De Regen uit. Hiermee won ze in 2022 een Edison voor beste Jazz-album Nationaal Vocaal. 

Een jazz-album? In naam wellicht, want je hoeft in dit geval geen jazz-aficionado of -connaisseur te zijn om de muziek te kunnen waarderen (net zo goed dat je niet direct een ska-addict hoeft te zijn om een band als Doe Maar te kunnen waarderen). In De Regen is een uitermate fijn en gevarieerd album met veel diverse invloeden. Je zou het haast genreoverschrijdend kunnen noemen. In ieder geval is het een aanrader. Tekstueel, muzikaal en vocaal gezien is het een uitermate gevleugeld album, met een stortvloed aan hoogtepunten. Waaronder dus Het Enige Dat Ontbreekt. Laat dit nummer vooral niet meer ontbreken in je favorietenlijstje van Nederlandstalige liedjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.