65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Kon ik maar zo naar binnen lopen
gewoon zeggen: ik ben terug
En het verleden laten rusten
want ik mis je.

Het is het refrein van de vijfde single van de Friese band De Kast. Bijna 40 jaar geleden begonnen als Engelstalige band Wish to Escape. Dit deden zij echter zonder groot succes. Daarnaast traden ze op onder een andere naam speelden zij vooral covers. Na zeven jaar besluiten de Friezen het hobbymatige achter zich te laten en het over een andere boeg te gooien. De Kast is geboren en er wordt overgeschakeld van een Engels- naar Nederlandstalig repertoire.

Vier singles worden uitgebracht, maar een succes blijft nog steeds uit. Zelfs de bemoeienis van Henk Temming en Sander van Herk bij de vijfde single Ik Mis Je heeft niet de gewenste uitwerking. Pas in 1996 wordt de hitlijst bereikt met nota bene een cover van het Vlaamse nummer Een Teken van Leven. Samen met een aantal andere hitsingles zijn de genoemde nummers te vinden op het tweede album van de band: Niets te Verliezen. De albumopener hiervan is een live versie van de eerste Friestalige hit in de Nederlandse Hitlijst. In Nije Dei zorgt voor de zo gezochte faam en bereikt uiteindelijk plek 2 van de Top 40. Nadien neemt het succes van de band toe en wordt het één van de populairste bands in de jaren 90. Nederpop in een Friesje jasje dat stopt in 2004. Na vijf jaar begint de band echter opnieuw en tot op heden zijn zij actief. Het eerdere succes wordt niet meer geëvenaard.

Terug naar het voor mij ondergewaardeerd liedje en dan vooral het zo sprekende refrein. Want wie herkent dat niet? Een op het oog simpele serie van handelingen: naar een persoon gaan en zeggen dat je er weer bent omdat je die ander gemist hebt. De tekst van het refrein impliceert echter dat er iets is gebeurd in het verleden. Het kan dus over een persoon gaan van vroeger die om wat voor reden al (te) lang niet meer is gezien. Een partner, familielid, vriend(in), kennis, etc. De stap is dan groter omdat er iets is voorgevallen. Toch is er het verlangen om de persoon weer te zien door een gemis. Dat kan overigens ook zijn omdat de persoon in kwestie is overleden en er dus niet meer is. Het maakt het op het oog ‘simpele’ liefdesliedje een beetje filosofisch.

Dat zal niet zo bedoelt zijn. Syb van der Ploeg, de naam was nog niets eens genoemd, leadzanger van ‘De Kast’ zingt in ‘Ik Mis Je’ over een ex-geliefde. Zijn liefdesverdriet blijkt wel uit het laatst couplet:

Het dilemma blijft aanwezig
ik twijfel en ik gis
wil je me nog zien
of zeg je me dat het over is
ik mis je.

Het maakt voor mij het nummer niet minder mooi. Een heerlijk nederpopliedje met fijne gitaren, drums en keyboards. Luister en geniet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.