65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Reggae blijft toch altijd een beetje ver van je bed-muziek. Jamaica, zwarte mannen al dan niet met dreadlocks en een vette spliff. Maar in je eigen taal klinkt het lekker dichtbij en ook warm. Gewoon met teksten over verse jus en croissantjes, de junkie in de straat en de slager op de hoek. Luie Hond kon het.

En na Doe Maar was er geen Nederlandstalige reggae meer te horen op de radio. Totdat in Friesland Luie Hond wordt opgericht (1997). Met ska, reggae en rock weet de band wel raad. Af en toe wagen de heren zich ook aan country, waardoor ze zelfs in het voorprogramma van Ilse de Lange terechtkomen.
Country zijn ze al snel zat, en er wordt definitief voor reggae en ska gekozen. En voor een ander platenlabel, als een aantal singles niet het gehoopte succes brengt.

Pas in 2006 komt na een nieuwe deal (nu bij PIAS) en tweede album Met Liefde de landelijke bekendheid. Althans, dat is het plan. Optredens op Lowlands en een paar toffe singles (zoals Poes In De Playboy, met De Jeugd Van Tegenwoordig, waarvan de vrolijke videoclip trouwens spoorloos verdwenen is), maar de erkenning blijft helaas uit. In de herfst van 2007 is het geld op en de motivatie weg. Gelukkig hebben we de muziek nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.