65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Het nummer dat ik onder de aandacht wil brengen is ‘Goeiemorgend, Goeiendag’, maar wordt tevens een soort afgeleide Coverstory. Voor de Vlaamse lezers behoeft het allemaal geen introductie, maar voor de Nederlanders zal ik even drie artiesten kort voorstellen:

Stan Van Samang is een acteur en singer/songwriter die aan veel Belgische (muziek-)programma’s heeft meegedaan en tal van rollen in series en films heeft gehad.

Slongs Dievanongs is geboren als Charissa Parassiadis in Antwerpen en is een bekende in de Vlaamstalige hiphop en ook een bekend fenomeen in het algemeen door deelname aan diverse televisieprogramma’s zoals de Slimste Mens.

Nicole & Hugo is een Belgisch zangduo dat meedeed aan het Eurovisiesongfestival van 1973 en daar laatste werd. Dat dit liefdesduo niet zo’n goede verhouding had met het songfestival blijkt uit het verhaal hieronder.

We beginnen het verhaal in 1971 met Nicole en Hugo die het nationaal songfestival van België winnen met het nummer Goeiemorgen, Morgen en daarmee naar Dublin afgevaardigd worden. Helaas voor hen zorgt de ziekte geelzucht bij Nicole dat het feest niet doorging. Uiteindelijk is het liedje Goeiemorgen, Morgen wel ten gehore gebracht in Dublin, maar door een heel ander duo: Lily Castel en Jacques Raymond. Zij eindigden als veertiende van de achttien. Zoals gezegd mochten Nicole en Hugo het nogmaals proberen in 1973 met een ander nummer, om vervolgens als laatste te eindigen.

Slongs Dievanongs doet in 2012 mee aan het programma In De Mix op de Vlaamse televisie en daar brengt ze samen met R&B zanger Brahim een bewerkte versie van ‘Goeiemorgen, Morgen’ ten gehore. Het nummer is dusdanig bewerkt dat het nauwelijks meer op het origineel lijkt en daarmee veel meer een Slongs Dievanongs nummer wordt. Temeer omdat het ook nog eens een nieuwe titel krijgt: Goeiemorgend, Goeiendag. Voor Slongs Dievanongs die tot dusver alleen in de hiphop scene bekend was, betekende dit nummer haar doorbraak bij het grote publiek in Vlaanderen. Slongs Dievanongs werd zo bekend dat ze werd gevraagd voor het programma Liefde Voor Muziek.

In het programma Liefde Voor Muziek spelen bekende artiesten elkaars nummer op geheel eigen wijze. Wanneer u zich door de onophoudelijke beelden van gedwee glunderende en elkaar ophemelende artiesten kunt worstelen en alleen met de ogen dicht luistert, dan kunnen er heus mooie pareltjes tussen zitten in zowel de Nederlandse als de Vlaamse versie van het programma. Eén van die pareltjes was ‘Goeimorgend, Goeiendag’, uitgevoerd door Stan Van Samang op een manier die iedereen stil maakt en uiteraard (want dat hoort bij het format) de originele uitvoerende artiest tot tranen weet te roeren. In dit geval terecht vind ik, want hij brengt het nummer heel oprecht en met veel passie. Misschien lukt het bij u ook om de tranen los te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.