65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.
De Limburgse band Rowwen Hèze heeft een fanatieke fanbase, die verklaart waarom ze zo goed zijn vertegenwoordigd in de Top en Snob 2000. Toch waag ik te betwijfelen of de kennis van hun muziek buiten de eigen provincie veel verder reikt dan Bestel Mar en hun strijdkreet dat het een kwestie van geduld is voor heel Holland Limburgs lult.
Zelf ben ik geen Limburger, maar maakte ik de grote doorbraak van Jack Poels en zijn mannen actief mee toen ik medio 1990 in Tilburg ging studeren. Samen met vijf Limburgers betrok ik een studentenhuis aan de Molenstraat, dat door massaal afstuderen van de oude garde toe was aan een nieuwe lichting. Het was een gezelschap Weertenaren, dat genoot van het goede leven onder het genot van bier en muziek. Limburgse muziek vooral, en dan met name Rowwen Hèze. De hit Bestel Mar zette de band op de kaart, waarna in 1991 het album Boem het startschot was voor landelijk succes. Een jaar later zag ik ze op Pinkpop.
Meer dan feestmuziek
Hoewel de tex-mex en folk van Rowwen Hèze vaak het stempel ‘feestmuziek’ krijgt, bevat hun oeuvre ook veel kleine, gevoelige liedjes. Mijn persoonlijke favoriet is De Peel in brand, afkomstig van het sleutelalbum Boem. Zanger Poels haalt herinneringen op aan zichzelf als klein Limburgs jongetje dat van het leven nog niet veel begrijpt. Vlak voor het slapengaan kijkt hij elke avond naar het avondrood en maakt zichzelf wijs dat de Peel in brand staat. Het nummer gaat over het trage proces van ouder en wijzer worden. Een lieve tekst, die ik dankzij het dagelijkse dialect van mijn Limburgse huisgenoten nog altijd prima kan lezen en begrijpen.
En ’s aoves laat, de hoar nog naat
nog efkes en nar bed
de raam wiet oap, genne sloap
en d’n hemel waas veurroej
mist hing op ’t land
’s oaves laat da stong de Peel in brand
De eerste opgenomen versie van dit nummer stond trouwens al op een cassettebandje van carnavalsvereniging De Turftreiers uit 1986. Ook maakte het deel uit van het titelloze debuutalbum uit 1987. Veel later verscheen het in een nieuwe versie op het album Kilomeaters, dat uitkwam naar aanleiding van het 20-jarig jubileum van de band in 2005. De single behaalde datzelfde jaar een tweede plaats in de Limbo Top Tien van omroep L1. Voorwaar een Nederlandse klassieker dus.