65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Als punkrockmotherfucker heb ik niet zo heel veel met Nederlandstalige muziek. Een tekst in je eigen taal is voor mij al snel een sta in de weg om een nummer echt te waarderen. Vaak zijn ze veel te gekunsteld en pretentieus waardoor ik totaal afhaak. Of ze zijn juist weer te rechtdoorzee. Ook kut. Kortom, een nummer in het Nederlands vind ik maar zelden leuk. 

Echt nog maar een paar weken geleden kwam ik een in het Nederlands gezongen nummer tegen dat niet alleen heel mooi is, maar tekstueel ook regelrecht briljant: Als Je Haar Ziet Zeg Dan Hallo van Jaap Boots. Het nummer komt al uit 2008, maar ik was het nog niet eerder tegengekomen.

De tekst slaat de spijker op zijn kop. Je relatie is uit. Er zijn dingen niet goed gegaan. Dat weet je zelf ontzettend goed. Maar exact benoemen wat er mis ging is óf complex óf gewoonweg een totale confrontatie met je eigen onkunde. Dat hoeft dus ook weer niet. 

Dat ze weg is begrijp je maar er aan toegeven doe je niet. Maar stel, je ziet haar weer of een kameraad komt haar tegen. Wat dan? Menig tekstschrijver zou los gaan op dit gegeven, maar Jaap Boots komt met een even simpel maar ook allesomvattend ‘Hallo’. 

‘Als je haar ziet zeg dan maar hallo’. 

Waar de titel van het nummer op het eerste oog wat hoogdravend aandoet, blijkt het bij nader inzien een uiting van totaal onvermogen. Supergoed bedacht! Wat mij betreft mag Boots hier de Nobel-prijs van de literatuur voor krijgen. En dat hij ‘m dan niet ophaalt. Maar een plekje in onze lijst van beste 65 Nederlandstalige liedjes ooit gemaakt is ook al een mooie eer.

 

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.