65 jaar geleden verscheen Kom van dat dak af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

De novembermaand is vaak donker en somber. Het begint in die maand koud te worden en het voelt guur aan als je buiten bent. Dood overheerst. Er wordt op wild gejaagd. En we denken veel aan de stervelijkheid door bijvoorbeeld de ‘viering’ van Allerheiligen en Allerzielen. Sommige mensen krijgen een winterdepressie. Logisch wel; op Sint-Maarten na is november vooral een trieste rotmaand. Met altijd harde tegenwind. Een nummer met als titel November hoeft dan ook niet heel vrolijk te klinken wat mij betreft. Iets wat Fred A. volledig heeft begrepen. November van Fred A. klinkt zwaar, triest en zit vol zelfmedelijden. De instrumentatie is relatief primitief, maar donker als de zwaarste wave. En de teksten zijn om je plaatsvervangend ongemakkelijk bij te voelen. Heerlijk! 

Er zal wel een reden zijn waarom je zo koel bent
En ik weet dat ik best wat op de achtergrond blijf
Maar weet dan dat het me soms allemaal wat te veel wordt
En dan sta ik met m’n gevoelens helemaal alleen

Wat ook triest is, niet veel muziekliefhebbers zullen in het vizier hebben wie of wat Fred A. is. Dat valt wel te verklaren. De act Fred A. heeft niet veel nummers uitgebracht en ook nog eens een hele tijd terug, in de jaren tachtig. Fred A. was een kortlopend muziekproject van Gerry Vergult, wellicht iets beter bekend nog als Fred Angst, van new wave-punk-cultband Aroma di Amore. Die band, opgericht in 1982, was één van de eerste rockbands die gebruik ging maken van elektronische geluiden. Een andere claim to fame (om het maar eens in goed Nederlands te zeggen) was het nummer Ik ben verliefd op Sandra Kim dat hij samen met muzikale Aroma di Amora-partner Elvis Peeters uitbracht als De Bange Hazen. Oh ja, goed om te weten ook: Fred A. is een Vlaamse act.

Als het gaat om prachtige Nederlandstalige muziek, dan kun je zeker ook niet om de Vlamingen heen. Met gemak zou je ook een gans zomerthema over muziek uit Vlaanderen kunnen hebben. En wellicht moeten we dat in de toekomst zeker eens gaan doen. Want er zijn zat hoogtepunten om verguld van te zijn, van bekende artiesten en ook van wat minder bekende. Fred A. kun je dus niet heel erg mainstream noemen, maar dat is wat Ondergewaardeerde Liedjes betreft natuurlijk eerder een aanbeveling. November is wat mij betreft een echte wave-klassieker. Geniet van deze triestigheid!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.