65 jaar geleden verscheen Kom Van Dat Dak Af van Peter Koelewijn. De start van de Nederlandstalige rock- en popmuziek. In al die jaren is veel prachtige Nederlandstalige muziek verschenen. De bloggers van Ondergewaardeerde Liedjes kiezen deze zomer de in hun oren mooiste en meest ondergewaardeerde Nederlandstalige liedjes uit die 65 jaar.

Peter Koelewijn is van 29 december 1940. Het kan niet anders of hij was nog maar 18 toen hij in 1959 de studio indook en samen met Zijn Rockets Kom van dat dak af opnam. Koelewijn was nog een teenager toen hij dacht: wat ze daar in Amerika kunnen, kan ik ook. Hij stond daarmee, destijds ongetwijfeld onbedoeld, aan de wieg van de Nederlandstalige rock- en popmuziek.

Dit jaar is uitgebreid aandacht geweest voor deze mijlpaal: 65 jaar lang Nederlandstalige pop- en rockmuziek. De Volkskrant had in februari een heuse top 100 van 65 jaar Nederlandstalige muziek gemaakt. Lijstjes als deze zijn heerlijk nutteloos en leiden tot even zo nutteloze discussies (“Waarom dat liedje wel, waarom die niet, Spinvis te hoog/te laag, Waarom zoveel rap, Wat? Mia van Gorki pas halverwege de lijst! Schande, boe”). De bij Ondergewaardeerde Liedjes ontstane polemieken over deze volgens de Volkskrant beste Nederlandstalige liedjes, hebben geleid tot twee themamaanden over Nederlandstalige muziek. Ondergewaardeerde pareltjes in je Moerstaal, of die Moerstaal nou Achterhoeks, Vlaams of Limburgs is. Of onvervalst Hagenees.

Hoe trap je deze twee maanden af? Eigenlijk door Peter En Zijn Rockets zelf te laten spreken. En dan niet door zijn weliswaar behoorlijk klassieke maar ook wat belegen hit. Het B-kantje De Hele Stad Is Gek En Dol is een lekker rockliedje, in de beste traditie van Bill Haley & His Comets, maar ook in de beste Nederlands-Indische traditie: de Tielman Brothers klinken ook in de muziek van Peter En Zijn Rockets door.

De perfecte opmaat voor twee maanden heerlijke, ongetwijfeld hele diverse, Nederlandstalige muziek. Hier, op Ondergewaardeerde Liedjes.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.